תמול שלשום

דלעת ערמונים ממולאת באורז מלא מלא בהפתעות

בשלנית דורית וויסמן ומסעדת תמול שלשום

 המסעדה

תמול שלשום, מוסד ירושלמי, קפה מסעדה וחנות ספרים בשכונת נחלת שבעה, נוסד בשנת 1994 בבניין בן יותר ממאה שנה, ונקרא על שם סיפורו של חתן פרס נובל לספרות ש"י עגנון. בעבר שימש המבנה למגורים אך כבר בשנות הארבעים של המאה הקודמת נפתחה בחלקו הימני מתפרה. משנות השבעים החל בשכונה המעבר ממגורים לעסקים. גאוותנו, בנוסף לשקשוקה עטורת השבחים, לפסטות ולקינוחים, היא בהיותנו מקום מפגש לאוכלוסיות שונות בעיר, לשיחה טובה ואווירה ירושלמית קסומה כתמול שלשום. המסעדה כשרה, חלבי בהשגחת הרבנות ירושלים, חלב ישראל, עלים מהדרין עם משגיח במקום. במסעדה מתקיימים אירועי ספרות ותרבות כל העת, ואנו גאים לארח את מיטב היוצרים שבקשת הספרות ,השירה, המוסיקה והאמנות בארץ ובעולם. כל הספרים בחנות הינם למכירה. ספר האהבות של תמול שלשום בהוצאת המסעדה מספר חלק (קטן...) מסיפורי האהבה המרגשים שהתרחשו בין כתלינו. מחצית מכל הרווחים ממכירת הספרים מיועדת לעמותת סיפור חוזר היוצרת מקומות עבודה לבעלי מוגבלויות.

בשלן

דורית וויסמן

משוררת, סופרת וכותבת. עושה סרטים דוקומנטריים - על שירה בירושלים. הייתה בכל העולם עם הסרטים שלה הוציאה 10 ספרי שירה ואף זכתה בפרס יהודה עמיחי.יש שירים שמדברים על אוכל ועל לאכול. מבשלת מכל הסוגים בעיקר חלבי- עולם האוכל לא חדש שלה שכן הכתיבה והבישולים לאוכל הן אהבה אחת גדולה שלה.

_npr6420

בשלנית דורית וויסמן

מתכון:

דלעת ערמונים ממולאה באורז מלא מלא בהפתעות 

מנה בריאה, ידידותית, קלה מאוד להכנה, צבעונית, טבעונית.

 

לדלעת ערמונים יש טעם של... ערמונים, ולאוהבי ערמונים היא מעדן. אפשר לאכול אותה כקינוח (בתנור עם קצת דבש וצימוקים) או כתוספת למנה עיקרית, או כמנת ביניים, או כמנה עיקרית.

אורז מלא, בצורה שכאן, הוא מעדן.

כשמכינים שני מעדנים אלו יחד: סכום השלם גדול מסכום מרכיביו!

 

8 גזרים בינוניים, קלופים ומגוררים

שמן זית

2-3 כוסות אורז עגול מלא

4-6 כוסות מים רותחים

דלעת ערמונים –5 בינוניות

רוטב סויה מאיכות טובה

צנוברים

בצל ירוק, קצוץ דק, הלבן והירוק

זר קטן של פטרוזיליה, קצוצה דק

זר קטן של כוזברה קצוץ דק – אם אוהבים

כנ"ל שמיר – אם רוצים

חמוציות

אצות וואקאמה מיובשות (חופן) שמשרים בתוך כוס מים רותחים

אופציה לאוהבי חריף: חצי פלפל ירוק קטן חריף חתוך דק דק

 

הכנה:

  1. הכנת האורז המלא:

בסיר שבו נבשל את האורז (סיר בינוני, עם מכסה שנסגר היטב) לשים קצת שמן זית, להוסיף הגזר המגורר, מאדים על להבה בינונית תוך ערבוב בכף עץ, עד שצבע הגזר נעשה כתום-זרחני.

מוסיפים האורז לסיר, מגבירים עצמת הלהבה ומערבבים עד שהאורז לדקה או שתיים

מוסיפים מים רותחים (אני שמה 2 כוסות על כל כוס אורז). מערבבים. לא ממליחים.

מכסים את הסיר במכסה, מעבירים ללהבה הקטנה ביותר, מבשלים כ – 40-50 דקות.

 

  1. הכנת הדלעות:

בזמן שהאורז מתבשל, מכינים את הדלעות: רוחצים במים, לא מקלפים. חותכים כל דלעת לחצי, לרוחבה. להיזהר: הקליפה מאוד קשה ולהיזהר לא לחתוך את האצבעות. יש ששמים את הדלעות במיקרו לכמה דקות או מבשלים אותם במים רותחים דקות בודדות, על מנת להקל על החיתוך. זה מיותר בעיני. פשוט להשתמש בסכין חד, ולנסר, או לחתוך בזהירות עד שהסכין נכנס פנימה, ואז בחבטות...

מוציאים בכף את הגרעינים. אין צורך לטרוח ולנקות את הסיבים הנשארים. מורחים קצת שמן זית בפנים ועל הדפנות וזה הכל.

מסדרים חצאי הדלעות בתבנית, פנים הדלעת פונה למעלה.

אופים כרבע שעה עד 20 דקות.

 

  1. סיום בישול האורז:

מכסים את פתח הסיר במגבת מטבח, ומעליה מניחים את המכסה, ממתינים כ – 15 דקות.

מסירים את המכסה ואת המגבת.

מוסיפים את שמן הזית ומערבבים.

מוסיפים את רוטב הסויה, הצנוברים, הבצל הירוק הקצוץ, הפטרוזיה והכוזברה (אם אכן במתכון) הקצוצים, שמיר, חמוציות, אצות (שסחטנו מהן המים), פלפל חריף אם החלטנו עליו.

מערבבים.

כמובן שגם כך, ללא למלא בתוך דלעת, זה מוכן לאכילה.

 

  1. מילוי הדלעות:

ממלאים כל חצי-דלעת באורז המלא המוכן.

מגישים כך.

 

דלעת אחת – כלומר 2 חצאים – היא מנה משביעה ביותר. אפשר חצי דלעת לאדם, אם יש הרבה מנות בארוחה.

 

אפשרויות הגשה:

עם יוגורט בצד

או עם סלט ירוק קטן בצד



tmol-shilshom

דלעת ערמונים ממולאת באורז מלא מלא בהפתעות

_npr6397

שף: דן גולדברג

_npr6368